Teken & de Ziekte van Lyme

Een tekenbeet is in veel gevallen onschuldig, maar kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. In deze blog leest u meer over de teek en de Ziekte van Lyme. Wat kunt u doen ter preventie en hoe kunt u testen op de ziekte van Lyme?

Wat is een teek?

Teken komen wereldwijd in diverse soorten voor. Een teek is een spinachtig insect die met name in struikgewassen, gras, duinen, bossen en parken leeft. Ze kruipen op mensen en dieren om zich zo te voeden met het bloed van de gastheer. Een teek heeft 8 poten, maar het grote verschil met de spin is dat de teek geen scheiding heeft tussen de kop en achterlijf.

 

Tekenbeet

Teken zijn erg actief in de periode maart t/m oktober. Tijdens werkzaamheden in de tuin of een boswandeling kan men een tekenbeet oplopen. Een tekenbeet is niet pijnlijk, maar er kunnen wel diverse bacteriën worden overgedragen.  Men herkent een tekenbeet vak een een rode vlek, de erythema migrans. Maar deze vlek vindt niet altijd plaats. Het is dan ook raadzaam om iedere tekenbeet goed te noteren en te melden bij uw huisarts, bewaar de teek altijd.

Het is belangrijk om de teek z.s.m. te verwijderen met behulp van een tekentang of tekenlepel. Let op gebruik geen alcohol of zeep, dit kan namelijk de teek irriteren waardoor de maaginhoud van de teek kan worden uitgespuugd en de kans op infectie wordt vergroot.  U kunt de teek ook laten onderzoeken bij Pro Health Medical op diverse bacteriën. Klik hier voor meer informatie voor het onderzoeken van een teek.

Gevolgen van een tekenbeet

De meeste tekenbeten zijn onschuldig, maar een tekenbeet kan u ook erg ziek maken. De bekendste en meest voorkomende besmetting is met de bacterie Borrelia. Deze bacterie veroorzaakt de Ziekte van Lyme en kan tot verlammingsverschijnselen leiden. Enkele besmettingen die de teek kan overbrengen zijn:

 • Borrelia  (ziekte van Lyme)
 • Babesia
 • Bartonella
 • Ehrlichia
 • Coxsackie
 • Epstein-Barr virus
 • H. Parvovrius B19
 • Rickettsia
 • Mycoplasma fermentans
 • Mycoplasma pneumoniae

Deze infecties kunnen leiden tot een groot scala aan symptomen en klachten. Goed onderzoek is daarom belangrijk i.c.m. het klinisch beeld. Bij Ogystal kunt u nu ook onderzoeken op de Ziekte van Lyme en co-infecties testen. Het is belangrijk dat de resultaten altijd met een behandelaar worden besproken, enkel laboratoriumresultaten zijn niet voldoende om een diagnose in kaart te brengen.

 

Een tekenbeet voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Het is belangrijk dat u goed beschermende kleding draagt voordat u een boswandeling maakt of in de tuin gaat werken. Lange mouwen en lange broeken zijn aanbevolen, maar kijk ook op internet voor tekenwerende kleding. Daarnaast kan het insmeren met Deet ook helpen om tekenbeten te voorkomen.

Onderzoeken op de Ziekte van Lyme en co-infecties (tekenbeet ziekten)

Bij Ogystal kunt u bloedonderzoeken bestellen voor de Ziekte van Lyme en co-infecties. Heeft u vage klachten of onlangs een tekenbeet opgelopen. U kunt een bloedonderzoek laten uitvoeren om te kijken of er mogelijk een besmetting heeft plaatsgevonden. De onderzoeken worden uitgevoerd door laboratorium Pro Health Medical.  De volgende tekenbeet ziekten testen zijn te bestellen bij Ogystal:

 • Ziekte van Lyme uitgebreid onderzoek: Een uitgebreid onderzoek op de Ziekte van Lyme. Betrouwbare geautomatiseerde analyse zorgen voor een gevoelige en betaalbare test.
 • Compleet tekenbeetziekten bloedtest: Wilt u naast Borrelia ook andere tekenbeet ziekten testen? De complete tekenbeet ziekten test 10 bacteriegroepen en maakt gebruik van een betrouwbare multiplex analyse.

U kunt de bloedtesten bestellen via onze webshop. U ontvangt een bloedafname set en instructies voor de afname van het bloed. U ontvangt de resultaten per e-mail. Beoordeel de resultaten altijd samen met een behandelaar.

 

 

Tekenbeet ziekten testen