Last van Darmklachten? Laat een darmparasieten test uitvoeren

Darmparasieten, een veel voorkomende oorzaak van darmklachten

Veel mensen zijn op vakantie of keren nu terug van vakantie. Buikpijn, diarree en misselijkheid zijn vaak klachten die optreden bij een virus of voedselvergiftiging. Maar ook darmparasieten kunnen deze klachten veroorzaken. Heeft u last van darmklachten? Bestel dan de darmparasieten test van Ogystal!

Een parasiet heeft een gastheer (mens of dier) nodig om te overleven en gebruikt de darminhoud om te leven en vermenigvuldigen. Men kan in aanraking komen met darmparasieten door bijvoorbeeld besmet water of voedingsmiddelen of contact met plaatsen waar microscopische resten van besmette ontlasting over kunnen blijven. Vaak vinden deze besmettingen plaats in het buitenland, maar ook in ons eigen land kunnen wij een besmetting oplopen. Een besmetting kan diverse darmklachten opleveren, zoals bijvoorbeeld diarree, misselijkheid, verandering in ontlastingspatroon en buikkrampen.  Maar welke darmparasieten veroorzaken deze darmklachten?

De meest voorkomende diarreeveroorzakende parasieten zijn: Giardia lamblia, Cryptosporidium, Entamoeba histolytica,  Dientamboeba fragilis en Blastocystis hominis. We beschrijven de parasieten hieronder:

Giardia lamblia:

Deze parasiet huist voornamelijk in de dunne darm en hecht zich aan de darmwand, waardoor deze beschadigt en diarree en darmklachten ontstaan. Een besmetting vindt voornamelijk in de maanden augustus, september en oktober plaatst en kan tot ernstige chronische klachten leiden. Een besmetting kan worden opgelopen via besmet water, voedsel of contact met besmet ontlasting. Goede hygiëne is erg belangrijk.

Cryptosporidium:

Cryptosporidium is een parasiet die in de cellen van de dunne darm kan binnendringen. De voornaamste klachten zijn acute diarree. Besmetting kan plaatsen vinden via besmet water of door contact met besmette ontlasting. Om infectie te voorkomen is goede persoonlijke hygiëne van belang.

Entamoeba histolytica:

Deze parasiet komt met name voor in de tropen. Na een bezoek aan de tropen bij ernstige darmklachten en diarree kan gedacht worden aan een besmetting met deze parasiet.

Dientamoeba fragilis:

Een zeer besmettelijke darmparasiet. Opmerkelijk is dat naast Dientamboeba fragilis vaak ook de Blastocystis hominis te vinden is. De voornaamste klachten zijn: buikpijn, opgezette buik en wisselend ontlastingspatroon. Besmetting kan optreden door contact met ontlasting van een besmet persoon. Daarnaast kunnen ook wormpjes de darmparsiet bevatten.

Blastocystis hominis:

Deze parasiet kan zeer lang overleven doordat de Blastocystis hominis cystes vormt. Daarnaast is deze ook vaak samen met de Dientamoeba fragilis te vinden. Een besmetting komt zeer vaak voor. Een infectie met de darmparsiet veroorzaakt buikpijn, winderigheid, misselijkheid, vermoeidheid, brijachtige ontlasting en jeuk.

Heeft u last van darmklachten en wilt u testen of er mogelijk sprake is van een besmetting met darmparasieten? Bestel dan de darmparasieten test via Ogystal. U krijgt dan de benodigde materialen thuisgestuurd om ontlasting te verzamelen. De ontlasting kunt u vervolgens sturen naar het laboratorium voor onderzoek. Klik hier om de darmparasieten test te bestellen.